Bejelentkezés
  • Céginformáció
  • Székhely
    1223 Budapest, Hant u. 30.

  • Levelezési cím
    1097 Budapest, Gubacsi út 30/A 1/106 irodaház

  • Telefon
    +36209462849

  • Fax
    nincs

  • E-mail
    alkusz@vtkft.hu

  • Ügyvezető
    dr. Botos Gyula

  • Adószám
    10878785-2-43

  • Cégjegyzékszám
    01-09-267382


Szakmai cikk lakások biztosításáról és az alulbiztosítás veszélyéről
Utolsó módosítás: 2023.09.19
Otthonunk, saját ingatlanunk sokszor életünk munkájának eredménye. Teljeskörű (vagy bármi-nemű) biztosításáról azonban sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ilyen eset lehet, ami-kor növeljük az ingatlanunk vagy ingóságaink értékét, vagy az árak emelkedése miatt növekszik egy esetleges kár esetén az újjáépítés költsége, de a biztosításunkat nem igazítjuk hozzá ezekhez a megnövekedett értékekhez. Ezért az utóbbi időre jellemző inflációs környezetben különösen fontos, hogy biztosításunkat (akár egy biztosítási szakértő segítségével) aktualizáljuk. A cikk szerzője Maráczi Bettina, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti tanácsadója. 

A lakásbiztosítás úgynevezett kárbiztosítási szerződés, amelynek megkötésekor még nem tudhatjuk, hogy lesz-e kárunk, ahogy azt sem, hogy az milyen mértékű lesz. Kárbiztosítás esetén a biztosító az ügyfél kárát téríti meg, vagy más szolgáltatást nyújt, például finanszírozza az esetleges javításokat. Kár bekövetkezésekor azonban a biztosító szolgáltatásai csak a biztosítási összeg erejéig terjednek, éppen ezért fontos, hogy lakásbiztosítási szerződésünk naprakész, ingatlanunk és ingóságaink értékéhez igazodó biztosítási összeget tartalmazzon. A lakásbiztosítási szerződés naprakészen tartása - és így az alul biztosítottság elkerülése - talán még soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. A növekvő építőipari- és építőanyagárak, valamint a munkadíjak emelkedése mellett a fogyasztói árindex mértéke sem hagyható figyelmen kívül. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai építőipar- és termelői árindexei alapján 2023. I. negyedévében az építőipari kivitelezői tevékenység ára 2020. I. negyedévéhez képest 15 százalékkal drágult. E változás a lakásbiztosítási kártérítési összeg mértékét is befolyásolja, ugyanis, ha a biztosítási összeg nem fedezi az ingatlan újjáépítésének, illetve a benne található ingóságok újra beszerzésének értékét, akkor alul biztosítottságról beszélünk.

Az alulbiztosítottsághoz kapcsolódóan fontos tisztázni a forgalmi- és újjáépítési érték fogalmát is. Előbbi az az ár, amelyen szokásos piaci viszonyok mellett az ingatlant értékesíteni lehet, míg utóbbi az adott ingatlan újbóli felépítési költségét jelenti. A két érték ritkán esik egybe, manapság pedig szinte egyáltalán nem. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert a biztosítók a kárkifizetés során a szerződésünkben szereplő – elvileg az újjáépítési, alul biztosítottság esetén azonban túl alacsony – biztosítási összeghez igazodnak, függetlenül az ingatlan forgalmi értékétől.

Tovább olvasom
Minden jog fenntartva © 2013 VT Biztosítási Alkusz Kft.
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2023.11.24